Unde gresim ca lideri

 

      Posibil sa nu stii acest lucru despre mine, insa sunt un fost absolvent al liceului militar.

Eram pusti, imi placeau avioanele si ma visam pilotand unul. Am facut liceul la vreo 300 KM departare de casa si nu a fost usor pentru un copil la 14 ani, pana am gasit avantajele distantei de casa. (mama nu era zilnic sa ma bata la cap 🙂 )
Ceea ce ma bucura acum este ca nu regret nimic si ca, daca ar fi sa aleg, mi-as alege acelasi traseu. 🙂

Imi aduc aminte cum, prin clasa a XI-a, saream zilnic gardul (era regim de cazarma, se iesea regulamentar doar cu invoire ceruta din timp), cumparam cateva sute de covrigi pe care ii vindeam ulterior in liceu la pret dublu. (clienti erau suficienti tinand cont de calitatea mancarii 🙂 ).
Era un risc pe care mi-l calculasem initial: daca eram prins sarind gardul nu puteau decat sa ma tunda zero  (ceea ce s-a si intamplat de vreo 2 ori), de dat afara nu se punea cazul intrucat aveam pile, provenind dintr-o familie de militari de cariera. 🙂

Pustiul ala a crescut si a constientizat ca militaria nu e de el, asa ca a venit in Bucuresti si a uitat sa mai plece 🙂 (anul acesta am ca obiectiv sa ma mut in Brasov, dar asta e o alta discutie).

In Bucuresti am lucrat inca din facultate, fiind cel care a aprovizionat o perioada caminele studentesti cu frigidere SH.
De fapt era cam bisnita, le luam ieftin si le vindeam mai scump. 🙂

Unde gresim ca lideri?

Provocarile majore au aparut in momentul in care, fara sa imi dau seama, aveam deja cativa ani experienta pe cartea de munca si incepusem si sa fiu promovat in functii de conducere.

A aparut la un moment dat intrebarea “Si acum ce fac?”

Era 2007 si coordonam un departament cu vreo 20 de oameni, iar in 2008 a trebuit sa mai angajez inca 10. Economia bubuia si aveam de munca pana peste cap. Abia tineam pasul cu pregatirea angajatilor noi si coordonarea tuturor membrilor echipei.
Spre sfarsitul lui 2008 am fost promovat pe o alta functie, cu mai putini oameni in subordine dar cu o responsabilitate mult mai mare din punct de vedere financiar. Eram boss, incepusem si eu sa fac business. 🙂

A venit criza

Taieri de costuri, eliminare de bonusuri, concedieri si inchideri puncte de lucru.

A aparut intrebarea “Si eu acum ce fac?

Trebuia sa mentin profitabilitatea cu un numar mai mic de produse si trebuia sa fac tot posibilul sa nu dau niciun motiv sa imi inchida punctul de lucru, sa nu fiu concediat eu sau vreunul din membrii echipei.
Teoretic aveam mai multe variante de a actiona:

 1. Sa ma intereseze doar de realizarea target-ului

Dar in acest caz erau mari sanse ca oamenii sa se demoralizeze. Adica ar fi aparut cu siguranta situatia de genul “Peste tot se da afara si astuia ii arde de target”.
Sa fim seriosi, cine se poate focusa pe treaba cand poate primi in orice moment un telefon de la HR?

 1. Sa ma gandesc doar la mine si cum sa imi pastrez eu job-ul

Dar cu siguranta nu as fi putut face eu toate activitatile. La urma urmei cand angajatii si-ar fi dat seama ca imi pasa doar de mine, nu si-ar mai fi dat niciun interes.
Aici imi vine in minte un motto: “Oamenilor nu le pasa cat de multe stii, pana nu le arati cat de mult iti pasa”.

 1. Sa imi asigur echipa ca nimeni nu va fi dat afara

Caz in care, pe langa faptul ca nu ar fi fost adevarat, intrucat nu eu decideam asta, oamenii nu ar fi inteles ca pentru a se intampla asta trebuie sa dam 100% pentru a ne face treaba corect.
Erau mari riscurile ca ei sa nu inteleaga de ce trebuie sa turam motoarele mai mult decat pana in acel moment si sa facem lucruri total diferite de cele obisnuite.

Cum am procedat?

Avantajul a fost (de fapt cred ca mai mult inspiratie sau inconstienta chiar) ca m-am gandit mai putin la cum sa imi pastrez “scaunul” si mai mult cum sa ii adun pe oameni in jurul meu si sa ne construim acelasi obiectiv – SA NU FIM DATI AFARA. (as fi ipocrit sa spun ca ma gandeam la business).

A fost de fapt metoda prin care am gasit un scop comun atat pentru echipa cat si pentru motivatia individuala. Consecinta a fost ca, pentru atingerea scopului comun, fiecare a inteles ca nu se poate decat in echipa si doar in aceeasi directie.

Intamplator sau nu, profitabilitatea si business-ul au mers foarte bine si dupa mult timp mi-am dat seama ca asta a fost doar o consecinta a deciziei de a stabili un obiectiv la care a aderat toata echipa – SA NU FIM DATI AFARA.

Ideea e ca daca m-as fi concentrat doar pe mine ca individ, sau doar pe obiectivul de a-mi pastra “scaunul”, sau doar pe echipa, punand biciul pe ei ca sa munceasca si sa imi scape scaunul, nu cred ca as fi reusit sa am rezultate.

Consider ca adevaratul Leadership se afla la intersectia celor 3 elemente: obiectiv, echipa, individ.

Curs “Action Centred Leadership”
~Acreditat de Adair International~

In luna martie voi sustine in Bucuresti cursul certificat “Action Centred Leadership”, care este abordarea de Leadership care nu numai ca mi-a oferit raspunsurile la intrebarile “De ce au functionat sau nu anumite decizii in cariera mea”, dar ma ajuta si in prezent in calitate de antreprenor.

De ce?

Pentru ca are o abordare bazata pe intersectia celor 3 domenii asupra careia orice lider ar trebui sa isi indrepte atentia:

 1. Obiectiv
 2. Echipa
 3. Individ

Mai mult de atat, este o abordare care are aplicabilitate in orice domeniu, inclusiv in viata privata (eu aplic aceasta abordare chiar si in parentingul cu cel mic).

Care este structura cursului?

Este un curs interactiv și practic, ce facilitează înțelegerea ușoară a tuturor conceptelor metodei de Leadership Orientat spre Acțiune, abordând leadershipul atât din perspectiva rațională cât și a inteligenței emoționale și a laturei creative.

Abordări în leadership:

 • Leadership bazat pe calități personale
 • Leadership Situațional
 • Leadership Funcțional

      Nevoi comune pentru task, echipă și individ – Cele 3 cercuri

Funcțiile leadership-ului

 • Definiție, planificare, briefing, control, suport, motivare, evaluare și oferirea unui exemplu de urmat

     Rolul Liderului

Teorii motivaționale satelit:

 • Maslow
 • Hersberg
 • Mc Gregor
 • Tannenbaum &Schimdt
 • Motivarea din perspectiva lui John Adair

Cu alte cuvinte abordeaza toate lucrurile importante pentru un lider, indiferent de domeniul de activitate: Motivatie, Self Leadership, Leadership-ul Echipei, Atingerea Obiectivelor.
Mai multe informatii poti gasi aici.

Cu drag,
Cosmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.