Am tot vorbit despre calitatile pe care un leader trebuie sa le aiba, doar ca in cele ce urmeaza as vrea sa vorbesc despre ce se intampla atunci cand ii lipseste una dintre ele.
Atunci cand ai rolul de leader al unei echipe, trebuie sa iti definesti foarte clar in primul rand tie, in care din urmatoare categorii intra modul tau de organizare al echipei si al planului de actiune.
Iti propun sa luam cele 5 calitati necesare unui leader si sa vedem ce se intampla atunci cand unul din ele lipseste:
-
LIPSA VIZIUNII GENEREAZA CONFUZIE
Imagineaza-ti ca pleci la drum, ai pregatit echipa, ai impartit sarcinile si stupoare…NU STITI UNDE MERGETI, INCOTRO SA VA INDREPTATI.
Este foarte important sa iti stabilesti foarte clar obiectivul, sa stabilesti in detaliu cum va arata obiectivul, in ce consta si chiar ce vei simti cand il vei atinge.
Lipsa unei viziuni clare asupra obiectivului, va duce la o confuzie atat a ta dar mai ales a echipei, care nu va sti pentru ce trebuie sa faca sarcinile pe care le-ai trasat.
-
LIPSA APTITUDINILOR GENEREAZA ANXIETATE
Nimeni nu s-a nascut invatat, iar un leader chiar nu le poate sti pe toate. Nu mai retin carui leader de scucces ii apartine citatul care suna de genul “am avut succes pentru ca am angajat tot timpul oameni mai destepti decat mine”.
Insa legat de aptitudinile din articolul de astazi, as vrea sa vorbim despre cele de leader, despre cele de a forma echipa si a distribui sarcinile in functie de competentele membrilor acestora.
Angajatii nu vor sti exact cum sa isi imparta singuri sarcinile si cum sa isi stabileasca cooperarea, la urma urmei este treaba leader-ului.
In lipsa aptitudinilor necesare, un leader va crea o deruta ce va duce in cele din urma la anxietate in randul membrilor echipei.
-
LIPSA INITIATIVEI GENEREAZA BLOCAJ
Trebuie sa fii un exemplu si puterea exemplului isi va face efectele.
Initiativa trebuie sa vina de la tine, echipa va avea initiativa doar atunci cand o vor copia de la tine.
Daca tu nu vei fi primul cu initiativa, daca nu vei fi cel care sta mereu in frunte, in randul celorlalti se va produce un blocaj, nimeni nu va sti importanta, nu vor avea pe cine sa urmeze.
-
Lipsa resurselor duce la frustrare
Inainte de a porni la drum, leaderul este cel care trebuie sa se asigure ca are cu ce si cu cine sa o faca. Imagineaza-ti o oaste care pleaca la drum, dar sunt doar comandantii, trupele lipsesc. Sau pleaca intreaga armata si nu isi iau munitia sau hrana necesara cu ei.
Imagineaza-ti ce vor incepe sa creada oamenii, cand dupa cateva zile de cand ati inceput proiectul, va dati seama ca nimeni nu s-a ocupat de partea de logistica, apoi va dati seama ca nu aveti suficienti anagajati calificati in lucrurile pe care le aveti de facut.
Mare atentie, aici nu vorbim de lucurile neprevazute, sau cele ce nu erau evidente atunci cand ati demarat proiectul, vorbim de cele de care stiati inca de la inceput ca vor fi necesare.
Daca dupa primii pasi, vor incepe sa apara probleme generate de lipsa resurselor, echipa va fi cuprinsa de frustrare.
-
Lipsa unui plan de actiune genereaza unu start fals
Inaintea de a actiona, este foarte important sa stabilesti clar pasii intermediari pana la atingerea obiectivului.
Cu siguranta vor apare si lucruri neprevazute, dar ca la fiecare joc, trebuie sa stii ce trebuie facut pana la nivelul 1, apoi nivelul 2….si apoi sfarsitul jocului.
Daca nu ai un plan de actiune, sunt mari sansele sa ajungi intr-un punct in care va trebui sa te intorci de la inceput pentru a “construi fundatia”, iar asta implica o risipa de timp, resurse si motivatie.
Toate aceste lucruri, faptul ca exista riscul sa te intorci din drum intrucat nu ti-ai stabilit pasii, vor duce la intarzierea startului si implicit atingerea obiectivului si motivarea echipe vor avea de suferit.
O zi de impact iti doresc ????
Cosmin