M-am lovit de-a lungul timpului cu reticenta managementului de a bonusa sub o forma sau alta angajatii.
De multe ori aceasta reticenta era justificata de ideea ca „banii nu aduc fericirea” in sensul ca o eventuala bonusare are efect motivational pe termen scurt, iar finalitatea ar fi o risipa financiara.
Pe langa faptul ca orice tine de motivarea angajatilor nu poate intra in categoria risipei financiare, s-a dovedit psihologic ca atunci cand iti oferi o recompensa in momentul atingerii obiectivului, motivatia si increderea de a continua si a te dezvolta creste exponential.
Cu siguranta banii nu reprezinta intotdeauna o unealta motivationala, sau daca da, aceasta nu are efecte pe termen lung.
Dar aici nu discutam despre o masura motivationala generala si constanta ci axata pe obiective.
O folosire inteligenta a experimentului lui Pavlov transpus intr-o metoda de recompensare a atingerii obiectivelor, poate duce la crearea unor automatisme sanatoase de atingere a obiectivelor.
Vreau sa pastrezi ideea recompensarii angajatilor pentru atingerea obiectivelor si sa citesti in continuare un experiment de folosire a principiului socialismului intr-o universitate din Suedia intr-un articol al Dr. Ursula Sander.
“S-a întâmplat în Suedia. Un profesor de economie de la un colegiu a declarat că nu a picat vreodată pe cineva la examen, dar a picat, la un moment dat, o grupă întreagă.
Acea clasă a insistat că socialismul este funcțional și că nimeni nu ar trebui să fie sărac și nimeni bogat, ci toată lumea EGALĂ! Profesorul le-a spus, “OK, vom face în grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor și fiecare va primi aceeași notă, astfel încât niciunul nu va pica și niciunul nu va primi, evident, nota maximă.”
După primul test, notele au fost adunate și împărțite la numărul de studenți…și toți au primit un 8.Studenții care au studiat intens au fost supărați, dar cei care au învățat mai puțin au fost bucuroși peste măsură. Cum cel de-al doilea test se apropia, studenții care studiaseră puțin au învățat și mai puțin, iar cei care studiaseră mai intens și-au spus că și ei vor o “pomană”, așa încât și ei au studiat mai puțin. Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit. Când a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4.
Notele nu au fost crescătoare deoarece au apărut certurile, acuzațiile, ura și nimeni nu a vrut să învețe pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriză a studenților, toți au picat.
Profesorul le-a spus că socialismul va eșua, în final, deoarece atunci când recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, în mod firesc, mare. Dar când statul nu mai acordă acea recompensă, nimeni nu va încerca sau va dori să aibă succes.
Nu putea exista o explicație mai simplă. Iată un scurt paragraf care sintetizează totul:
“Nu se poate legifera ca săracul să fie liber, iar bogatul în afara libertății. Ceea ce primește o persoană, fără a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la rândul ei, nu primește întreaga recompensă pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fără să fi luat mai înainte de la altcineva. Când jumătate din populație vede că poate să nu muncească, pentru că cealaltă jumătate va avea grijă de ea și când jumătatea care a muncit realizează că nu are sens să mai muncească, pentru că alții sunt beneficiarii muncii lor, atunci, dragii mei, acesta este sfârșitul oricărei națiuni. Nu poți multiplica bogăția divizând-o!”
Acum, luand experimentul profesorului si analogia acestuia cu socialismul, suprapune-l pe ideea recompensarii angajatilor pentru atingerea obiectivelor si vezi care pot fi implicatiile atunci cand compania nu are un program de motivare al rezultatelor angajatilor.
Oare cum isi seteaza mental un angajat, sa stie ca si-a atins obiectivul? Poate fi el conditionat sa atinga performanta doar de simplul fapt ca isi incaseaza salariul?
O zi de impact iti doresc ????
Cosmin
PS: Daca ti s-a parut util acest articol, ajuta-ma cu un share pentru a putea ajunge la cat mai multe persoane
PSS: Vreau sa nu scapi din vedere ca am folosit bonusare si motivare, nu neaparat banii ca si metoda sau moneda de recompensare