Manifestările lipsei abilităților de gestionare a emoțiilor la locul de muncă: Cum să recunoaștem și să gestionăm impactul lor!

Salutare,

Azi iti trimit o continuare din seria de articole pe tema “Gestionarea sănătății mintale la locul de muncă: Comunicare, echilibru și abilități emoționale”.

Iti povesteam data trecuta ca totul a pornit de la cifrele OMS cu privire la numarul angajatilor care sufera de depresie sau anxietate, iar cauzele sunt legate de locul de munca…

Problema este extrem de importanta deopotriva pentru angajati cat si pentru angajatori…

Nu cred ca este un secret pentru cineva ca #performanta si #productivitatea depind de echilibrul emotional si #motivatia angajatilor…

Articolul anterior il poti citi integral aici – https://cosminmanole.ro/gestionarea-sanatatii-mintale-la-locul-de-munca-comunicare-echilibru-si-abilitati-emotionale/


“La un moment dat am inceput sa lucrez in sedinte 1:1 cu Laura, o tânără și talentată profesionistă în domeniul marketingului, care a avut o experiență personală dificilă cu depresia și anxietatea la locul de muncă. 

Timp de câțiva ani, Laura a făcut față cu succes cerințelor ridicate ale industriei, dar treptat a început să se simtă copleșită de presiunea constantă și de așteptările excesive.

În fiecare dimineață, Laura se trezea cu un nod în stomac și o senzație de neliniște. 

Gândurile negative și teama de a nu fi la înălțimea așteptărilor o însoțeau în fiecare pas al zilei de muncă. 

Odată ajunsă la birou, simțea o presiune continuă și o senzație constantă de tensiune.

Pe măsură ce timpul trecea, starea lui Laura s-a înrăutățit, iar viața personală a început să sufere și ea. 

În ciuda eforturilor constante de a face față situației, Laura a realizat că are nevoie de sprijin și intervenție profesională.

A luat hotărârea de a discuta cu managerul său și a avut curajul de a-și împărtăși lupta cu depresia și anxietatea. Managerul ei a fost receptiv și a oferit sprijin emoțional și resurse necesare pentru a găsi soluții și suport adecvat.

Laura a apelat la serviciile de coaching 1:1 și a început procesul de reechilibrare emotionala. 

La inceput a învățat să-și recunoască și să-și gestioneze gândurile negative, să-și stabilească limite clare între viața personală și cea profesională și să-și dezvolte tehnici de relaxare și reducere a stresului.

În timp, Laura a reușit să-și redobândească încrederea și echilibrul emoțional. 

Compania ei a fost deschisă și a implementat politici și programe pentru a promova inteligenta emotioanala la locul de muncă. “


Un astfel de program este Cursul NLP pe care l-am adaptat pentru a putea fi mulat pe situatiile particulare din cadrul companiilor si sa poata fi livrat atat online cat si in sala…

Mai multe detalii despre cursul NLP poti citi aici -> https://cosminmanole.ro/curs-nlp/


Mai sus este o poveste in care sunt convins ca se regasesc multi dintre angajatii din Romania…

In continuare voi vorbi despre cum se manifesta principalele 5 cauze ale depresiei si stresului la locul de munca:

1. Lipsa cunostintelor si abilitatilor de gestionare a emotiilor 

2. Lipsa suportului și comunicării ineficiente 

3. Conflictul între valorile personale și cerințele organizaționale

4. Nerespectarea echilibrului între viața profesională și cea personală

5. Suprasolicitarea și sarcinile excesive

Lipsa cunoștințelor și abilităților de gestionare a emoțiilor poate avea mai multe manifestări la locul de muncă.

Poti recunoaste o persoana in aceasta situatie, sau te poti regasi chiar tu daca te iti este familiară una din situatiile urmatoare:

  1. Stres excesiv și anxietate: 

Persoana în cauză poate fi adesea copleșită de stresul cotidian și poate avea dificultăți în a face față presiunilor și cerințelor profesionale. Poate deveni anxioasă cu privire la performanță, să aibă dificultăți în gestionarea termenelor limită și să se simtă depășită de sarcini multiple.

2. Reacții emoționale neadecvate: 

Lipsa de abilități de gestionare a emoțiilor poate duce la reacții excesive sau neadecvate în diverse situații de la locul de muncă. Persoana ar putea deveni irascibilă, agitată sau chiar înfuriată, fără a putea controla aceste reacții în mod eficient. Acest lucru poate afecta relațiile cu colegii și poate crea un mediu de lucru tensionat.

3. Dificultăți în comunicare și relaționare: 

Persoana cu lipsa abilităților de gestionare a emoțiilor poate avea dificultăți în comunicarea eficientă și în construirea relațiilor cu colegii de muncă. Poate fi reticentă în a-și exprima emoțiile, sau dimpotrivă, poate avea tendința de a-și externaliza negativitatea și de a afecta interacțiunile profesionale.

4. Scăderea performanței și productivității: 

Lipsa abilităților de gestionare a emoțiilor poate influența negativ performanța și productivitatea la locul de muncă. Persoana poate avea dificultăți în a se concentra, în a lua decizii eficiente sau în a se organiza adecvat, ceea ce duce la o performanță mai slabă în sarcinile profesionale.

5. Absenteism și demotivare: 

Lipsa abilităților de gestionare a emoțiilor poate duce la o stare generală de demotivare și lipsă de angajament la locul de muncă. Persoana poate avea tendința de a absenta sau a evita anumite situații care provoacă emoții negative, ceea ce poate afecta prezența și angajamentul față de muncă.

Este important să se ofere sprijin și resurse adecvate pentru dezvoltarea acestor abilități de gestionare a emoțiilor la locul de muncă. Prin programe de formare, consiliere sau sprijin din partea colegilor și managerilor, persoanele pot învăța să-și gestioneze emoțiile într-un mod sănătos și eficient, îmbunătățind astfel performanța și bunăstarea generală la locul de muncă.

Iti mai las o data link-ul catre unul dintre cele mai complexe programe de inteligenta emotionala, Cursul #NLPhttps://cosminmanole.ro/curs-nlp/

In articolele urmatoare voi aborda manifestarile si celorlalte cauze principale ale depresiei si anxietatii la locul de munca, urmand ca ulterior sa vorbim si despre solutii si abordari ecologice pentru fiecare in parte. 🙂

O zi minunata iti doresc!

Cosmin

NLP Trainer & Mindset Coach

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.