Gestionarea sănătății mintale la locul de muncă: Comunicare, echilibru și abilități emoționale

Mi-am asezat scaunul si masuta undeva la umbra casei si sunt inconjurat de un verde crud, care este in contrast cu subiectul articolului de azi…

Din cand in cand imi ridic privirea pentru a-mi aduna gandurile pe care vreau sa ti le transmit, iar linistea pe care mi-o ofera natura este exact combustibilul de care am nevoie…

Nu stiu de unde citesti aceste randuri, de la birou, de acasa sau de pe un sezlong pe plaja caz in care probabil nu ar stica si un frape… 🙂

In contrast cu randurile de mai sus, imi aduc aminte o poveste a unui angajat in IT care a fost  luat cu salvarea la 12 noaptea, intrucat a lesinat de epuizare in timp ce era in deplasare la un client in strainatate…

Ce cauta la 12 noaptea la birou? De ce nu si-a dat seama ca este aproape de epuizare? Sunt intrebari la care se pot gasi raspunsuri, dar nu si de cel care este prins in capcana burnout-ului.

In articolul de azi voi incepe o abordare a depresiei si a stresului in general la locul de munca.

In sedintele de coaching dar si in cursuri si newslettere abordez situatiile din 3 directii principale:

CAUZE -> MANIFESTARI -> SOLUTII

De ce un subiect despre depresie si stres la locul de munca?

In primul rand datorita faptului ca depresia este o problema pe care oamenii nu sunt obisnuiti sa o sesizeze din timp. Ea nu doare, iar cand efectele incep sa fie simtite deja stadiul este unul avansat…

In al doilea rand, dar care cumva confirma punctul de mai sus, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii s-a estimat că 15% dintre adulții în vârstă de muncă au o tulburare mintală în 2019.

Conform acestor cifre (chiar daca sunt anterioare pandemiei si posibil in prezent sa fie mult mai mari) si a faptului ca in romania sunt estimati aproximativ 6 milioane de angajati, rezulta ca minim 900.000 de angajati romani au o tulburare mintală.

In al treilea rand, dar la fel de important, chiar daca in ultima vreme se observa un interes crescut al companiilor de a facilita accesul angajatilor la cursuri de inteligenta emotionala si gestionare a emotiilor, numarul acestora este nesemnificativ tinand cont de importanta sanatatii mintale si emotionale a angajatilor in ceea ce priveste productivitatea la locul de munca…

La nivel global, se estimează că 12 miliarde de zile lucrătoare sunt pierdute în fiecare an din cauza depresiei și anxietății la un cost de 1 trilion de dolari pe an în pierderea productivității. 

(Sursa cifrelor mentionate https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/mental-health-at-work)

Într-o lume agitată și solicitantă, prioritizarea sănătății mintale este esențială pentru a ne menține echilibrul și a obține performanțe optime.

În acest newsletter, vom analiza principalele cauze ale depresiei și stresului la locul de muncă și vom explora soluții pentru a le preveni și combate.

Sunt principalele 5 cauze pe care personal le-am intalnit cel mai des atat in sedintele 1:1 cat si in progamele de inteligenta emotionala pe care le livrez.

Un curs complet si complex de inteligenta emotionala este cursul NLP pe care l-am adaptat special pentru a fi livrat angajatilor din companii

Vezi aici detalii -> https://cosminmanole.ro/curs-nlp/

Cele 5 cauze ale depresiei si stresului la locul de munca!

1.Lipsa cunostintelor si abilitatilor de gestionare a emotiilor: 

Neînțelegerea și lipsa abilităților de a gestiona emoțiile pot contribui la dezvoltarea depresiei și anxietății la locul de muncă.

Lipsa acestor abilități poate face ca angajații să se confrunte cu dificultăți în a face față stresului, presiunii și provocărilor emoționale asociate cu mediul de lucru.

2. Lipsa suportului și comunicării ineficiente: 

Absența sprijinului emoțional din partea colegilor și superiorilor, precum și o comunicare defectuoasă în cadrul organizației pot agrava stresul și pot contribui la dezvoltarea problemelor de sănătate mentală.

De asemenea relațiile tensionate cu colegii, subordonații sau superiorii pot genera conflict, stres și o atmosferă nefavorabilă la locul de muncă, cresc riscul de depresie și anxietate.

3. Conflictul între valorile personale și cerințele organizaționale:

Dacă valorile personale ale unui angajat intră în conflict cu valorile organizației sau cu cerințele muncii, acest lucru poate genera disonanță cognitivă și tensiune emoțională, contribuind la apariția depresiei și anxietății.

4. Nerespectarea echilibrului între viața profesională și cea personală:

Lipsa unui echilibru între muncă și viața personală poate afecta negativ sănătatea mentală. Programul de lucru prea încărcat, absența timpului liber și dificultățile în gestionarea responsabilităților personale pot contribui la apariția depresiei și anxietății.

5. Suprasolicitarea și sarcinile excesive: 

Munca excesivă, responsabilitățile multiple și volumul mare de muncă pot duce la epuizare fizică și psihică, favorizând apariția tulburărilor de anxietate și depresie.

M-ar ajuta foarte mult sa impărtășești cu mine care dintre aceste cauze îți sunt familiare și care alte aspecte crezi că ar putea fi adăugate la listă. Opinia ta este valoroasă și mă va ajuta să continui această discuție în newsletterele următoare.…

Iti reamintesc ca mai multe informații despre cursul de inteligenta emotionala, gasesti aici: [Curs NLP pentru angajați]

O zi cu bucurie iti doresc!

Cosmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.