de la angajat la antreprenor in 11 pasi

Este o zi ploioasa, acea zi in care ploua cam tot timpul si nu iti vine sa iesi din casa. Am decis sa lucrez de acasa azi si cu greu am reusit sa ma retrag pentru a lucra.

Atunci cand lucrezi de acasa, tentatiile sunt mari, esti distras de orice doar pentru a nu deschide laptop-ul.

Cand esti acasa parca auzi cum te striga telecomanda sau iti aduci aminte de un film pe care de mult voiai sa il vezi.

Mi-am adus aminte de blocajele pe care a trebuit sa le depasesc in trecerea de la statutul de angajat la cel de freelancer.

Voi enumera acele lucruri care te vor ajuta in momentul in care te decizi sa faci pasul catre statutul de antreprenor dupa ce in prealabil ai fost un corporatist cu acte in regula.

  1. Pregateste-te foarte bine la nivel mental

Foarte multi care fac pasul catre antreprenoriat, dupa nu mai mult de 6 luni se reangajeaza.

Atunci cand esti angajat esti obligat sa respecti cu strictete programul de lucru, iar cand iti dai demisia esti tentat sa “te bucuri” de liberatea pe care nu o aveai pana atunci.

Este obligatoriu sa lucrezi cu tine la nivel de identitate, sa analizezi care au fost elementele care ti-au asigurat succesul ca angajat (programul, sedintele saptamanale, modul in care iti programai activitatea in timpul zilei) si sa le adaptezi si obligatoriu sa le folosesti si in statutul de antreprenor.

Daca faci trecerea de la angajat la antreprenor, trebuie sa intelegi ca timpul liber pe care ti-l doresti va veni dupa cel putin un an de zile si daca ti-l vei lua la inceput, vei ajunge in scurt timp sa redevii un simplu angajat.

  1. Nu iti lua concediu

Multi actioneaza luandu-si cateva saptamani/luni de concediu pentru “a-si pune ordine in ganduri”. Crede-ma ca o saptamana este suficient pentru a te reface mental si cu cat perioada de pauza va fi mai lunga, cu atat vor scadea sansele de reusita si ghici ce…vei redeveni angajat.

  1. Stabileste din timp ce vrei sa faci

Inainte de a-ti da demisia este obligatoriu sa ai foarte clar stabilit produsul/serviciul pe care vrei sa il dezvolti.

Nu te baza pe iluzia ca “il vei gasi cand iti vei limpezi mintea”, poti face acest lucru cat timp inca lucrezi.

Poti pune bazele afacerii si in timp ce lucrezi, dupa program, in weekend-uri sau in pauzele de la munca.

  1. Stabileste foarte clar ce vrei sa faci

Poti fi cat de cat sigur ca stii ce vei face, doar dupa ce vei fi capabil sa exprimi intr-o propozitie, maxim 2, ce face produsul sau serviciul pe care il oferi.

Poti face o evaluare a claritatii obiectivului tau, punandu-ti intrebarea “Daca ar fi sa ii explic  unui copil de 10 ani ce face produsul meu, cum ar suna prezentarea pe care acesta ar intelege-o?”

  1. Asigura-ti o rezerva financiara

Sunt foarte mari sansele ca beneficiile financiare sa intarzie sa apara, prin urmare iti recomand sa ai o rezerva financiara pentru cel putin un an de zile.

Fa un calcul cu ce cheltuieli lunare ai (rate, chirie, intretinere, mancare) si pregateste-te pentru posibilitatea ca timp de un an nu vei incasa niciun venit.

  1. Dezvolta-ti flexibilitatea

Testeaza-ti ideea inca din faza de proiect, documenteaza-te daca exista ceva asemanator pe piata, ce poti aduce tu in plus si vezi daca vor exista cumparatori.

Evita sa creezi ceva pentru tine, nu tu vei cumpara, deci creaza ceva pentru cumparator, identifica nisa ta de clienti.

Continua testarile pe tot parcursul crearii produsului, vezi ce feedback-uri primesti, in felul acesta iti vei putea ajusta si imbunatati produsul in functie de clientela.

Nu fi rigid pe ideea sau produsul tau, accepta orice apare nou si observa orice schimbare se produce in credintele tale, analizeaza orice semn de intrebare iti apare cu privire la ideea ta si fii deschis la orice schimbare.

Cu alte cuvinte, nu te atasa emotional de idee sau proiect.

  1. Gestioneaza bugetul

Iti recomand sa nu investesti mult intr-o idee in care crezi, decat dupa ce ai testat si ai garantia ca sunt cumparatori.

Sunt mari sansele ca dupa ce ai facut primul pas, sa identifici o idee sau o oportunitate care va fi mult mai buna decat cea de inceput si investitia sa merite facuta in cea din urma.

  1. Alege-ti cu grija partenerii

De multe ori suntem tentati sa ne alegem parteneri dintre prietenii de distractie, sau colegii din facultate, sau chiar prietenul din copilarie, pentru ca ii cunoastem bine si la urma urmei sunt cei ce ne incurajeaza mereu.

Doar ca de data aceasta vorbim de afaceri, aptitudini si cunostinte. Prin urmare vezi ce abilitati iti lipsesc pentru proiectul tau si ce persoana ai putea coopta pentru a suplini lipsurile tale.

O persoana ce te contrazice mai mereu, poate fi in anumite situatii un partener mult mai bun decat o persoana care te incurajeaza tot timpul.

Alegerea partenerului ar trebui sa o faci analizandu-te pe tine si vazand ce calitati ar trebui sa aiba celalalt pentru a va completa reciproc intr-un mod productiv.

  1. Stai concentrat pe solutii

Vor exista multe momentele cand vei fi descurajat din cauza ca produsul nu functioneaza sau nu e gata asa cum iti doresti, sau cumparatorii pe care ii identificase-i nu mai sunt interesati.

Priveste orice blocaj ca pe o oportunitate de a te dezvolta si a gasi noi solutii si idei si orice ar fi, nu te gandi la problema ci la rezolvari si solutii.

Daca vei ramane blocat in problema, nu vei mai fi capabil sa te uiti la solutii si vei cadea intr-o mare prapastie de probleme peste probleme.

  1. Nu irosi timp cu formalitati

Chiar daca in multe cazuri imaginea vinde, la inceput de drum in antreprenoriat, ideea si calitata primeaza.

Incearca sa nu iti irosesti timpul cu gasirea numelui pentru firma sau design-ul LOGO-ului, acestea nu te vor ajuta pe cat te va ajuta calitatea produsului si a serviciului.

De problemele legate de nume si logo, te poti ocupa atunci cand ideea functioneaza, atunci cand se va pune problema dezvoltarii afacerii, momentan esti in punctul de a crea un business nu de a-l dezvolta.

  1. Actioneaza

80% din succesul unei afaceri inseamna vanzare. Prin urmare scapa de frica de a vinde pentru ca de acolo vor veni de fapt banii.

Iti recomand sa vinzi inca din faza de idee, vorbeste despre produs la orice intalnire pe care o ai, stabileste intalniri cu clientii pe care tu ii consideri viabili pentru ceea ce vei crea si spune-le despre ideea ta.

Incearca sa strangi permanent pareri din piata si mai ales nu te bloca in a duce produsul intr-o forma finala, testeaza variante demo si vezi ce si cum functioneaza.

 

Dupa cum observi am folosit foarte multe elemente la nivel rational, intrucat deciziile le luam  la nivel emotional.

Din acest motiv este important ca ele sa fie analizate la nivel rational, in felul acesta vei reusi o armonizare a emotionalului cu rationalul.

O zi de impact iti doresc ????

Cosmin

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.