cum sa iti atingi obiectivele in 5 pasi

 

M-am tot gandit in ultima vreme cum pot face o harta a evolutiei profesionale, ce a functionat la mine si pot suprapune pe principiile studiate din cartile scrise de marii lideri ai lumii, asa ca am gasit un principiu in 5 pasi, care mie mi se potriveste si care consider ca este un mod sanatos de a evolua profesional.

  1. ACTIONEAZA

              In metafora putem transpune acest pas sub urmatoarele 2 forme:

->  “Cine nu risca nu bea sampanie”

->  “Ca sa iei un examen, primul lucru este sa te prezinti”

Ca sa evoluezi trebuie sa actionezi, iar daca ai ca obiectiv promovarea din punct de vedere profesional, trebuie sa te promovezi singur nu sa astepti sa fii promovat.

Hai sa abordam putin partea de actiune in promovarea profesionala, acolo unde de multe ori nu stim cum sa procedam pentru a ne creste sansele si vizibilitatea profesionala.

Exista 2 categorii de oameni:

  1. cei care spun ca asteapta pe cineva sa ii promoveze si tot asteapta ca acel cineva sa vina sa-I promoveze

si mai sunt

  1. cei care spun ca se vor promova singuri.

Cei din urma nu inseamna ca sunt laudarosi, sau ca isi vor atinge scopul calcand pe altii in picioare, inseamna ca primul lor sef nu e altcineva ci ei insisi. Secretul succesului lor nu este dat de faptul ca cineva s-a uitat la ei si le-a spus ca merita sa avanseze, ci succesul lor consta in a nu-i lasa pe altii nici macar sa se indoiasca de ei.

        2. ESUEAZA

Imi aduc aminte cum inainte de a fi prima data promovat, cu numai 6 luni inainte lucram intr-un alt departament si primisem avertisment prin HR cu privire la rezultatele proaste. Aveam ca obiectiv promovarea si eu eram in cadere libera, primeam avertisment.

Suntem oameni si este important sa ramanem umani, iar in afaceri se spune ca succesul vine dupa cel putin un faliment, nu te poti bucura de succes daca nu ai falimentat cel putin o firma. Si religia ne-a dat un exemplu in acest sens “cel fara de pacat sa arunce primul cu piatra”, prin urmare a gresi, a esua este natural si mai ales benefic.

         3. INVATA

Dupa cum spuneam anterior, a esua este benefic. Insa beneficiul il primesti doar atunci cand stai si iti inveti lectia, atunci cand constientizezi, iti asumi si inveti din greselile facute.

Ce am facut eu cand am primit avertismentul pentru rezultatele slabe? Am analizat ce a dus la situatia respectiva, cu toate ca puteam gasi o multime de factori si persoane vinovate (dar ar fi trebuit sa imi rezerv un loc de sfant in calendar ????), iar concluzia a fost ca nu imi placea ceea ce faceam, ca atunci cand mi se oferise pozitia respectiva am acceptat-o pentru cel ce mi-o oferise ca avea urgent nevoie de un om, nu o acceptasem ca eu mi-o doream, ca eu simteam ca sunt facut pentru ea.

      4. IMBUNATATESTE

Gandeste-te cat de departe esti dupa pasii anteriori fata de cum erai inainte de a actiona, esti total diferit, stii deja ce sa nu repeti si cum sa actionezi in situatiile asemanatoare, ai incredere in neocortexul care iti va gasi solutii in functie de experientele avute.

Toata experienta acumulata trebuie sa o adaugi la categoria resurse si vei observa mari schimbari in continuarea drumului.

A te imbunatati cu experienta invatata din esec, face diferenta intre cei care reusesc si cei care cad si se ridica intr-un ciclu continuu fara a ajunge la succes. Scopul esecului este acela de a lua lectia, de a ti-o insusi si de a te imbunatati pe tine.

      5. REPETA

Cu experienta acumulata trebuie sa repeti procesul si sa actionezi folosind toate resursele pe care acum le ai.

Aici gresesc multi care trec de la viata de corporatist la cel de antreprenor, dupa primele esecuri renunta, nu repeta intrucat nu constientizeaza cat de mult au invatat si ce rezultate pot avea daca vor repeta procesul cu noile resurse acumulate.

Sper ca ti-au fost de folos aceste lucruri in care eu m-am regasit in dumul meu professional, ceea ce iti recomand este sa le iei ca o resursa, dar nu te limita la ele sau la unul din ele si informeaza-te continuu, vezi ce ti se potriveste si mai ales ACTIONEAZA.

Intr-un articol viitor, voi aborda si acele elemente NLP (Programare Neurolingvistica) care te vor ajuta sa iti clarifici si setezi obiectivele intr-un mod ce iti va creste considerabil sansele de a le atinge.

O zi de impact iti doresc ????

Cosmin

PS: As aprecia daca mai ai si alte idei utile in drumul catre succes sa mi le scrii in comentariu mai jos, sau intr-un mesaj aici sau pe facebook

PSS: Daca ti s-a parut util acest articol, ajuta-ma cu un share pentru a putea ajunge la cat mai multe persoane

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.