CHIRIE SAU PRIMA CASA?

 

Era 2008, perioada de bum economic, te duceai sa vizionezi o locuinta pentru a o cumpara si nu aveai timp sa te gandesti prea mult, se vindea in maxim 2 zile. Agentiile imobiliare stabileau vizionari ale unei  locuinte cu 3-4 cumparatori in acelasi timp. A fost perioada francilor elvetieni, cand foarte multi romani au luat decizii pentru care platesc dublu in prezent.

Din pacate efectele care se vad acum se datoreaza unei slabe educatii financiare, a faptului ca in Romania educatia financiara se limiteaza la „ia-ti un serviciu sa ai un salariu.(punct)”.

O sa incerc pe cat posibil sa abordez cat mai multe teme de educatie financiara, iar cea de azi este legata de o comparatie intre chirie si rata Prima Casa.

O sa prezint programul Prima Casa pe scurt, pentru a arata cateva avantaje si dezavantaje ale acestui tip de credit.

Avantajul major in comparatie cu celelalte produse de credite ipotecare il reprezinta valoarea avansului redus la Prima Casa, undeva la 5% in comparatie cu cel putin 15% la produsele clasice.

Dezavantajul vine tocmai din avantajul mentionat anterior si aici ma refer la faptul ca un imprumutat va plati dobanda la valoarea creditului, prin urmare cu cat avansul este mai mic, cu atat vei fi nevoit sa faci un credit de o valoarea mare la care ti se va aplica dobanda, pe care probabil o vei plati pe 30 de ani, cine plateste avansul minim mai mult ca sigur va alege perioada maxima de rambursare, avansul fiind de fapt si un indicator al capacitatii de plata a imprumutatului.

Daca te intrebi care e diferenta de dobanda intre Prima Casa si un credit clasic, in ultima vreme nu mai sunt diferente de notat din acest punct de vedere.

Dar sa revenim la subiectul de azi si anume ce ar fi mai avantajos azi intre a sta cu chirie si a face un credit Prima Casa. Comparatia este facuta in baza studiului efectuat de Storia.ro ce tine cont de preturile medii ale chiriilor si datele Institutului National de Statistica pentru centralizarea veniturilor salariale medii pe judete in 2016.

 

Garsoniera – pret mediu chirie 230 EUR (36% din salariu mediu net)

 • rata Prima Casa aproximativ 20% din salariu mediu net

Apartament 2 camere – pret mediu chirie 330 EUR (53% din salariu mediu net)

 • rata Prima Casa aproximativ 34% din salariu mediu net

Apartament 3 camere – pret mediu chirie 420 EUR (67% din salariu mediu net)

 • rata Prima Casa aproximativ 46% din salariu mediu net

Prin urmare la prima vedere, din punct de vedere financiar, este mult mai avantajos un credit Prima Casa comparativ cu o chirie, dar mai jos iti redau o serie de elemente pe care ar trebui sa le iei in calcul daca vrei sa treci de la statutul de chirias la cel de proprietar prin credit:

 1. Tine cont de siguranta venitului
 • daca peste 15 ani nu vei mai putea plati ratele, e posibil sa ramai si fara imobil si fara ce ai platit pana atunci (chiar si cu o datorie daca imobilului ii scade semnificativ valoarea intre timp)
 1. Tine cont de mobilitate
 • Chiria are marele avantaj ca iti poti schimba oricand cartierul, localitatea, chiar si tara de rezidenta, fara mari batai de cap (in premisele unei schimbari demografice a centrelor de afaceri, e un lucru important). La urma urmei timpul pana la serviciu si inapoi, face parte din viata ta privata, cat de mult esti dispus sa irosesti din el?
 1. Ia in calcul cresterea dobanzii creditului sau a cursului de schimb
 • Cand vorbim de o dobanda variabila sau mai mult, de o moneda a creditului diferita de cea in care incasezi veniturile, avem experienta anilor trecuti cand cresterea cursului EUR si CHF a afectat multe persoane
 1. Cat de mult iti doresti un loc „al tau”
 • a fi chirias inseamna sa iti limitezi amenajarea spatiului dupa propriile gusturi, la urma urmei folosesti un bun al altei persoane si nici sa investesti in ce nu iti apartine nu e o idee foarte buna
 1. Iti doresti o siguranta a locuintei
 • Am intalnit multe persoane care s-au confruntat cu situatia neplacuta in calitate de chirias, de a elibera rapid apartamentul in perioada sarbatorilor sau pur si simplu in plina iarna. Asta tine foarte mult de cum iti alegi apartamentul, dar mai ales daca accepti sa inchiriezi fara un contract cu clauze bine stabilite.

Sper ca acest articol te-a ajutat sa iti faci o idee cu privire la ce ar fi mai avantajos pentru tine in privinta unei locuinte si daca ai intrebari, mi le poti adresa intr-un comentariu mai jos.

O zi de impact iti doresc 🙂

Cosmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.