Actiunile noastre – convingerile programate in copilarie

Azi facem putin cunostinta cu NLP-ul ???? (Programarea neurolingvistica)

Era dimineata, iar mama venise peste weekend in vizita la mine. Ne beam cafeaua asa cum facem atunci cand ne vedem si incep tipicele discutii intre parinti si copii

Ce ati mai facut? Cum merge serviciul? Tot asa tarziu veniti acasa? Ce ati mai facut de mancare????

Este acel moment cand pe parinte il invaluie sentimentul de mandrie pentru copiii lui corporatisti, pe care si-i imagineaza in acele posturi de negociere din filme, sau stand la un birou cu 4-5 monitoare si facand programe ce vor revolutiona omenirea (pe cand eu in mare parte ma lupt cu un excel ????). Sincer sunt sigur ca este un sentiment cu adevarat frumos si sincer, sunt sigur ca imi doresc si eu acele emotii pe care le citesc pe chipul mamei.

Apoi urmeaza inevitabil fraza:

“Pentru asta am muncit, sa va cresc mari si sa va asigur un viitor”

Acum o sa iti fac putin cunostinta cu NLP-ul (programarea neurolingvistica) si hai sa vedem ce convingeri ne programeaza acele fraze spuse din iubire, din sinceritate dar neanalizate din punct de vedere lingvistic si al implicatiilor la nivel mental si emotional, la urma urmei psihologia nu a fost niciodata un domeniu caruia sa i se acorde cine stie ce atentie.

Creierul meu a inregistrat, parintii mei au muncit din greu, au facut sacrificii, nu au mers in concedii si au renuntat la placeri ca “eu sa am un viitor”. Prin urmare trebuie sa ii rasplatesc (in NLP se numeste principiul reciprocitatii, atunci cand primesti vei simti ulterior sentimentul si nevoia sa si oferi la schimb), asa ca nu trebuie sa ma plang ca sunt obosit, ca nu imi place ce fac, as putea sta chiar peste program.

Oare ce s-ar fi intamplat daca se folosea exprimarea satisfactiei, sub forma?:

“Pentru asta am muncit, sa va cresc mari si sa FITI FERICITI”

Observati cum o singura schimbare de exprimare (intentia sunt convins ca este aceeasi, ca orice parinte isi doreste fericire pentru copilul lui) ne-ar fi produs o mare schimbare de abordare a vietii in general. Gandeste-te ce ar insemna sa lupti toata viata pentru a-ti face datoria fata de parinte si sa FII FERICIT nu sa lupti SA AI UN VIITOR? – poate parea acum logic din punct de vederea al diferentei doar de exprimare nu si de intentie, doar la nivel mental nu se face aceasta diferenta daca nu e analizata rational

 

Acum o sa mai abordez si cealata parte a ceea ce programeaza frazarea “Pentru asta am muncit, sa va cresc mari si sa va asigur un viitor”, dar de data aceasta din punct de vedere al perceptiei parintelui (mama, stiu ca imi citesti articolele, deci poti inchide ochii cand citesti continuarea ????)

A avut loc urmatorul dialog:

Mama: “Pentru asta am muncit, sa va cresc mari si sa va asigur un viitor”.

Eu: Si ce ai simtit atunci cand ne-ai vazut mari si am avut viitorul asigurat, asa cum tu ti l-ai dorit pentru noi?

Mama: Am simtit fericire si multumire ca mi-a facut datoria de mama, ca am fost o mama buna

EU: Deci pana la urma pentru ce ai muncit? Ca sa avem noi viitor, sau sa fii o mama buna si sa iti faci datoria?

Mama: cweicojencinwepivniperfhneifnc ????

Ceea ce vreau sa subliniez este o premisa fundamentala in NLP si anume “Orice comportament are la baza o intentie pozitiva”. Asta inseamna ca orice am face, o facem pentru ca acel lucru ne aduce in primul rand NOUA ceva pozitiv (mama obtinea sentimentul oferit din postura de mama buna care si-a facut datoria), chiar daca vine la pachet cu o consecinta pozitiva sau negativa pentru ceilalti.

Inclusiv actiunile negative au la baza o intentie pozitiva, acea actiune ii aduce persoanei in cauza ceva pozitiv (dupa cum stiti criminalii in serie ucideau ca le producea o anumita placere).

Nu am vrut sa intru prea mult pe domeniul parentingului (este domeniul fratelui si a cumnatei???? www.parentaj.ro), intentia a fost de a explica putin felul cum suntem programati (in mare parte involuntar) si cum ne putem largi perceptia prin simple intrebari si constientizari.

 

O zi de impact iti doresc ????

Cosmin

PS: Daca ai anumite convingeri pe care le consideri daunatoare, nu ezita si scrie-mi un mail, cu siguranta te pot sustine sa le depasesti ????

PSS: Daca ti s-a parut util acest articol, ajuta-ma cu un share pentru a putea ajunge la cat mai multe persoane

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.