Eram pe la inceputul carierei profesionale si imi aduc aminte ca stateam la acele birouri cu 4 locuri daca le stii (sunt des intalnire in birourile de cateva zeci de metri patrati si sute de angajati). Era perioada cand creditele bancare erau pe val, aveam target la numar de dosare analizate pe zi si aveam job-ul de care mama a fost tot timpul mandra ????, recunosc ca nici mie nu imi displacea, chiar faceam ce imi placea.
Nu aveam la vremea respectiva multe cunostinte despre ce inseamna si cum te poti dezvolta profesional, despre cum sa evoluezi in cariera, insa ma bucur ca am actionat instinctual si acum, dupa 15 ani, imi dau seama ca multe din actiunile mele de atunci, le regasesc in cartile si articolele de specialitate (nu ca au scris carti dupa mine ????), dovada a faptul ca atunci cand iti doresti un lucru, este suficient de multe ori sa te asculti si sa actionezi in directia respectiva.
O sa iti redau in continuare, lucrurile care m-au ajutat pe mine in dezvoltarea profesionala si cu siguranta vor fi cateva care vor rezona si cu felul si stilul tau de a fi:
-
SPUNE DA PROVOCARILOR, IESI DIN ZONA DE CONFORT
Primul lucru care m-a ajutat sa cresc a fost ca am acceptat atributii de care toti fugeau, era vorba de o linie de business foarte importanta pentru banca motiv pentru care era supravegheata atent de catre conducere. Acesta era si motivul pentru care ceilalti refuzasera, nu isi doreau “disconfortul” de a raporta direct conducerii si a da explicatiile necesare in situatiile neplacute. Imediat dupa acest episod, a avut loc promovarea mea ca team leader si provocarile au continuat.
-
STABILESTE-TI UN OBIECTIV CLAR LEGAT DE CARIERA
Mai in gluma mai in serios, inca de mic mi-am dorit sa ajung director, sau cel putin asa o necajeam pe maica-mea cand ma intrebam ce imi doresc sa fiu cand ajung mare ????.
Dar ce vreau sa iti transmit la acest punct, este ca trebuie sa decizi ce iti doresti pe plan profesional, sa iti stabilesti un target personal in ceea ce priveste cariera pe care ti-o doresti si sa mergi in directia respectiva.
In cazul meu a fost un moment cand a trebuit sa iau o decizie, in sensul sa imi dau demisia si sa plec intr-o alta companie, pe aceeasi pozitie dar dublu salariul, sau sa raman acolo unde aveam sanse de evolutie profesionala dar nu si financiara. Am ales sa raman, scopul meu era de a evolua profesional, stiam ca ulterior voi recupera pe plan financiar.
-
PASTREAZA ECHILIBRUL INTRE VIATA PERSONALA SI CEA PROFESIONALA
Nu sunt de acord cu cei ce sustin ca pentru a avea o cariera profesionala, trebuie sa sacrifice viata personala. Viata personala este la fel de importanta, este cea care te poate ajuta sa cresti atunci cand esti fericit si ai teluri, sau dobori atunci cand esti suparat si fara o directie. Invata sa iti recunosti emotiile si sa iei decizii in mod constient, nu uita ca oamenii iau toate deciziile la nivel emotional si actioneaza la nivel rational, deci pentru a actiona in directia buna, trebuie sa te cunosti si sa fii constient de emotiile tale.
O persoana care nu isi poate gestiona viata personala, are mari sanse sa scape controlul echipei, intrucat nu va intelege ca ceilalti au nevoie de viata personala.
-
PASTREAZA-TI AUTENTICITATEA SI MODESTIA
Exista o vorba “Fii atent pe cine calci cand urci, ca vei intalni aceiasi oameni la coborare”.
Gandeste-te ca atunci cand ai fost promovat, ai plecat din randul celor care probabil te-au sustinut fara sa stii, din randul celor care cu siguranta te vor ajuta in continuare daca vei fi tot tu. Cand cresti nu inseamna ca esti singur, inseamna ca esti TU cel responsabil pentru relatiile cu subalternii, sefii, colegii.
Atunci cand ti se cer sfaturi chiar si dupa ce nu mai lucrezi cu persoana respectiva, poti spune ca ai calitati de leader, ca esti o persoana responsabila si de altii nu doar de ea.
-
CASTIGA RESPECTUL PRIN PUTEREA EXEMPLULUI
Cel mai mult am avut de castigat netinand cont de pozitia mea atunci cand era un volum ridicat de munca, atunci cand preluam sarcini pentru a-i degreva pe ceilalti.
La urma urmei celorlalti nu le pasa cat de multe stii, pana nu le arati cat de mult iti pasa.
A te face remarcat inseamna a-i ajuta si sustine pe ceilalti, in a dovedi ca esti persoana care ii poate motiva, indruma si creste pe cei din jur.
-
PRIVESTE IMAGINEA IN ANSAMBLUL EI
In multe situatii, pentru a reusi sa duc la bun sfarsit sarcinile, a trebuit sa bat un pas in spate, sa fac un zoom-out al situatiei si sa vad care e calea cea mai buna si care sunt resursele de care am nevoie pentru a ajunge la final.
De exemplu in momentul in care coordonam un department de analiza si durata de aprobare ajunsese la circa o luna, m-am rupt putin de presiunea timpului si am cautat metode de a imbunatati procesul nu de a mari timpul de lucru al angajatilor. Prin urmare am reorganizat echipa pe etape de analiza, in conditiile in care initial, sub presiunea timpului, eram tentat de a solicita marirea programului de lucru. Daca le-as fi cerut angajatilor sa vina 2 ore in plus pe zi, nu stiu cat ar fi durat pana incepeau demisiile si problema se rezolva pe moment, nu ar fi fost ceva de durata.
-
FII FLEXIBIL
Atunci cand ai ca si obiectiv cresterea profesionala, nu trebuie sa te concentrezi pe ideea ca asta inseamna sa ocupi pozitia sefului tau, nu trebuie sa astepti ca el sa plece pentru a avea tu o sansa. Dupa cum le cer celor care imi spun ca au o problema sau un blocaj, trebuie sa ai cel putin 3 solutii pentru orice obiectiv al tau, trebuie sa fii informat si sa nu te blochezi pe o singura idee.
Fa in asa fel incat sa cresti mai intai tu ca persoana, informeaza-te, citeste si implica-te in toate proiectele in care poti, in felul acesta iti vei mari considerabil viziunea si oportunitatile si vei fi acolo cand e posibil sa se infiinteze un nou departament, sau se va mari cel existent si se vor infiinta noi pozitii, sau poate chiar iti vei da seama ca evolutia profesionala inseamna pentru tine antreprenoriatul.
Evolutia profesionala trebuie si este important sa vina atunci cand tu esti pregatiti, atunci cand ai acumulat acele skiluri necesare urmatorului pas, altfel nu va fi decat o iluzie si e posibil ca aceasta crestere sa nu fie decat o precedare a unei caderi dureroase.
Sper ca ti-au fost de folos aceste lucruri care m-au ajutat pe mine in cresterea in cariera si asa cum am spus la ultimul punct, nu te limita la ele sau la unul din ele, informeaza-te, vezi ce ti se potriveste si mai ales ACTIONEAZA.
O zi de impact iti doresc ????
Cosmin Manole
PS: As aprecia daca mai ai si alte idei prin care poti evolua in cariera sa mi le scrii in comentariu mai jos, sau intr-un mesaj aici sau pe facebook
PSS: Daca ti s-a parut util acest articol, ajuta-ma cu un share pentru a putea ajunge la cat mai multe persoane