4 tipologii de manager in managementul traditional

In copilarie, parintii imi spuneau ce sa fac si primeam pedepse daca ma abateam de la drumul dictat. La scoala, profesorii imi dadeau instructiuni cu privire la ceea ce trebuia sa fac, primeam teme pentru acasa la care eram verificat si penalizat daca nu le faceam. La primul job, am avut nesansa de a avea un sef ce imi dadea ordine. Cred ca am gresit eu cu ceva de m-am lovit de astfel de situatii ????

A sosit momentul cand am ajuns sa detin o pozitie ce imi conferea o oarecare autoritate si ghici ce…am inceput sa le dau ordine oamenilor. Asa invatasem, asa se comportasera cei care imi fusesera pana atunci modele.

Cred ca aceste lucruri sunt valabile in cazul multora dintre noi, am crescut primind ordine si ne pricepem de minune sa le executam.

A da ordine ne ofera rapiditate dar si sentimentul ca detinem controlul.

De fapt iti propun sa vedem ce se intampla, atunci cand se adopta un stil de management traditional si voi exemplifica 4 tipologii de manageri.

  1. Managerul care dicteaza

Este cel care ordona, iar in acest mod nu va face decat sa isi supere si demotiveaze angajatii, insa acestia nu vor indrazni sa i-o arate sau sa ii dea feedback, care oricum ar fi ignorat.

In ciuda aparentei atitudini umile a anagajatilor, acestia isi vor manifesta resentimentele atunci cand manager-ul intoarce spatele, dand totodata dovada de performante slabe.

O alta problema majora in acest caz, ar fi faptul ca informatia retinuta in baza unui ordin, este reamintita dupa 3 saptamani in procent de 70%, iar dupa 3 luni intr-un procent de numai 10% (conform unei cercetari initiale la IBM si ulterior confirmate de catre Oficiul Postal Britanic).

  1. Managerul care nu da de ales

Este managerul care vine si isi expune si sustine ideea, incercand sa isi convinga angajatii cat de mareata este. Nu este contrazis pentru a nu fi provocat, i se zambeste timid si i se indeplinesc instructiunile.

Am putea spune ca este o situatie putin mai placuta decat cea anterioara, dar oare asa sa fie?

Sincer nu cred ca s-au schimbat mult lucrurile, iar managerul va primi in continuare prea putin feedback.

  1. Managerul care ii implica pe angajati

Este acel manager care dezvaluie din start toate resursele disponibile si isi expune propria directie. Accepta totodata parerile angajatilor si este de accord cu optiunea acestora, doar in cazul in care acestia se indreapta in directia potrivita.

Marea problema care ar putea apare aici, ar fi timpul lung de discutii si negocieri, in ciuda faptului ca discutia democratica ar parea destul de atragatoare.

  1. Managerul permisiv

Este acel manager care ii ofera angajatului toata liberatea de alegere si actiune. Il lasa pe angajat sa se descurce, in timp ce el se elibereaza de orice indatorire in proiectul respectiv.

Din pacate este o abordare riscanta, deoarece pe de o parte managerul a “abdicat” de la responsabilitati in ciuda faptului ca va fi singurul raspunzator in caz de esec, iar pe de alta parte angajatul e posibil sa nu performeze  corespunzator intrucat nu constientizeaza numeroasele aspecte ale proiectului.

In acest caz nu il putem acuza pe manager de rele intentii, acesta dorind pur si simplu sa isi forteze angajatii sa isi asume diferite responsabilitati.

Probema majora in acest caz este aceea ca subordonatul se simte obligat sa isi asume responsabilitati, in loc sa aleaga sa faca acest lucru, prin urmare implicarea si performanta acestuia va fi scazuta.

Dupa cum observi, toate aceste abordari sunt unele care au sanse mici de reusita si performanta.

Acum ramane intrebarea “Care este stilul potrivit pentru performanta?”.

In acest moment am un singur raspuns si anume COACHING-UL. Este un stil de management bazat pe intrebari, constientizare si asumare.

Raspunzand la intrebarile de tip coaching ale managerului, angajatul devine constient de fiecare aspect al sarcinii sale si de actiunile care se impun. Aceasta claritate il va ajuta sa aiba o viziune mai limpede asupra posibilitatii aproape sigure de success si il va face sa aleaga astfel sa-si asume responsabilitatea.

Totdata, ascultand raspunsurile la intrebarile coaching, managerul va fi permanent conectat la situatia reala a procesului si va primi un feedback sincer si de calitate.

O zi de impact iti doresc ????

Cosmin

PS: Sunt curios daca iti este familiar vreunul din stilurile de management descrise mai sus si care este cel care crezi ca ti se potriveste tie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.