3 etape in escaladarea piramidei profesionale

Este primavara lui 2007 si a sosit momentul evaluarii. Sunt acele evaluari anuale care au loc in general in corporatii.

In majoritatea cazurilor, aceste evaluari au ajuns sa fie doar o bifa in ceea ce priveste activitatea HR-ul, doar niste hartii necesare la dosarul angajatului pentru eventualele controale, la urma urmei sunt niste proceduri de respectat.

Imi aduc aminte cat de mult aveam nevoie de seriozitatea evaluarii si de feedback-ul primit de la superior atunci cand discutam punctajul pe care il obtinusem.

In acel an, am avut sansa sa imi faca evaluarea unul din mentorii mei, o persoana care acum este unul dintre cei mai apreciati CEO din sistemul bancar.

A fost una dintre cele mai profesioniste evaluari din intreaga mea cariera, iar la sfarsitul ei a avut loc un moment “AHA”.

Acesta a fost generat de concluzia trasa de superior si anume:

 “Cosmin, priveste evolutia in cariera ca o piramida, cu cat esti mai sus, cu atat oportunitatile incep sa se ingusteze”.

Ajunsesem in momentul in care trebuia sa privesc cresterea carierei mai mult pe verticala, orizontala nemaiavand oportunitati ca la inceput.

O sa iti redau acei pasi care la mine au functionat si din care te poti inspira in functie de momentul in care tu te afli in ceea ce priveste cariera si de lucrurile pe care tu ti le doresti din punct de vedere profesional.

Inainte de toate vreau sa subliniez faptul ca am inceput avand ca obiectiv principal cresterea din punct de vedere profesional nu neaparat financiar.

  1. Cand esti la inceput de cariera

Esti in zona de jos a piramidei, in care te poti uita si pe verticala si pe orizontala.

Este momentul in care trebuie sa descoperi, sa vezi exact care sunt lucrurile si domeniul in care te simti in largul tau, sa vezi ce iti doresti tu de fapt sa faci.

Putem considera ca este perioada explorarii in vederea identificarii vocatiei (chiar daca in timp exista mari sanse sa se schimbe).

Implica-te in cat mai multe activitati chiar daca nu tin de fisa postului, in felul acesta vei avea de castigat pe mai multe planuri, te va ajuta atat la dezvoltarea personala cat si la cea profesionala.

Cu cat vei fi mai deschis pentru explorare in aceasta perioada, cu atat iti va fi mai usor in urmatoarea etapa.

Este perioada in care teoretic oferi neconditionat, in sensul ca ceea ce primesti sunt doar lucrurile care te vor ajuta in viitor, lucruri care de cele mai multe ori nu le vei putea cuantifica material in acest moment.

  1. Cand esti in plina ascensiune

Daca ai folosit la maxim perioada de inceput cand ai descoperit cat mai multe lucruri, cand te-ai descoperit mai mult pe tine, acum orientarea este preponderent pe verticala.

In acest moment ti-ai identificat deja vocatia, domeniul si directia pe care vrei sa le urmezi.

Este perioada cand incepi sa castigi si financiar, momentul cand iti sunt rasplatite rabdarea si implicarea.

Acum (ca stii ce vrei), poti incepe sa lucrezi la obiective concrete (stabilite clar si bine determinate in timp) cu privire la ce vrei sa obtii din punct de vedere profesional.

Imparte obiectivele majore in obiective mai mici si bucura-te de drum in timp ce parcurgi fiecare pas catre ele.

  1. Cand esti in varful carierei (piramidei)

Ai ajuns acolo unde ai tintit, ti-ai atins obiectivele stabilite si ti-ai demonstrat ca a face ceea ce iti place nu este o meserie ci un stil de viata.

Sunt multi care considera ca in acest punct e suficient sa te bucuri de atingerea obiectivului, sa savurezi privelistea pe care ti-o ofera destinatia la care ai ajuns.

Doar ca de cele mai multe ori se confirma ceea ce spune citatul “fericirea este calea, nu destinatia” si iti dai seama ca vocatia ta s-a schimbat, ca deja s-a conturat un alt obiectiv, valorile si credintele tale sunt altele.

Eu personal am crezut ca odata ajuns in varf, e suficient sa fac lucrurile cu bucurie si sa ma mentin acolo.

Doar ca acum 3 ani am decis sa revin la baza piramidei, intr-un alt domeniu, cu un alt obiectiv, cu valori si credinte total noi si diferite de cele pe care le avusesem pana atunci.

Acum cand scriu aceste randuri imi dau seama ca structura drumului meu este acelasi, la baza piramidei ma uit cu preponderenta pe orizontala si incet incep sa imi ridic privirea pe verticala. ????

Important este sa ne bucuram de drum, sa ridicam ochii si sa traim fiecare pas pe care il facem si doar asa ne vom pastra motivatia de care avem nevoie pentru a continua, doar asa vom sti ca este drumul pe care noi ni l-am ales. ????

 

O zi de impact iti doresc ????

Cosmin

PS: Thank you Sir ????

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.